Οικολογικές γεωργικές πρακτικές
- aeiforosagros

- May 7, 2024
- 7 min read
Updated: Dec 8, 2024


ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η Περμακουλτούρα είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, δηλαδή ενός τρόπου ζωής που δεν δανείζεται από το μέλλον αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές.
Αφορά και ασχολείται με όλες τις πλευρές της ζωής, το οικιστικό περιβάλλον, την ενέργεια, την παραγωγή τροφής, την προσαρμοστικότητα στις αενάως μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής, την ανθρώπινη συνεργασία και την ομαλή και δημιουργική συμβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη.
Συνδυάζει την πανάρχαια με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τεχνολογία έτσι ώστε να υλοποιήσει την ηθική θεωρητική της βάση: φροντίζουμε τον πλανήτη, φροντίζουμε τους ανθρώπους, βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα.
Η Περμακουλτούρα είναι ένα σύστημα σχεδιασμού, που σου δείχνει τον τρόπο να οργανώσεις έτσι το οικσύστημά σου ώστε να δουλεύεις σε συνδυασμό με τη φύση κι όχι ενάντιά της. Πρόκειται για ένα σύστημα που ταιριάζει απόλυτα με το ελληνικό κλίμα.
Κατασκευή ανυψωμένων παρτεριών-σαμαριώ
Κατασκευή ανυψωμένων παρτεριών-σαμαριών με την χρήση κορμών , κλαδιών και χορταριών.συστήματα permaculture ανακυκλώνοντας και αξιοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα.
Αντί να πετάξετε τα κομμένα κλαριά και τα πεσμένα φύλλα από τα δέντρα σας ή το κομμένο γρασίδι σε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας ένα σαμαράκι hugelkultur.
Μαζί με χαρτιά, κοπριά και κομπόστ μπορείτε να φτιάξετε το κατάλληλο υπόστρωμα για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας.
Τα πλεονεκτήματαΗ σταδιακή αποσύνθεση του ξύλου είναι μια συνεπής πηγή θρεπτικών συστατικών για τα φυτά.Ένα μεγάλο σαμάρι θα μπορούσε να είναι μια σταθερή πηγή θρεπτικών συστατικών για 20 ή και περισσότερα χρόνια αν χρησιμοποιηθούν μόνο σκληρά ξύλα.
Το ξύλο κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης του παράγει επίσης θερμότητα η οποία επεκτείνει την καλλιεργητική περίοδο.Αυξάνει τον αερισμό του χώματος, τα κλαδιά δρουν σαν σφουγγάρι.
Το βρόχινο νερό αποθηκεύεται και στη συνέχεια απελευθερώνεται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν λόγω θερμοκρασίας το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται.
Μετά το πρώτο έτος δεν χρειάζεται πότισμα εκτός αν υπάρχει παρατεταμένη υγρασία.Συγκρατεί τον άνθρακα στο έδαφος.
Χρησιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο όλα τα υπολείμματα των δένδρων δημιουργείτε ένα κήπο ο οποίος δεν χρειάζεται συνεχές πότισμα ή λίπανση.Χρησιμοποιείται με καταπληκτικά αποτελέσματα σε κήπους αλλά και σε χωράφια με προβλήματα άρδευσης.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρότερο σαμάρι και να προσθέτετε περισσότερα κλαριά και χώμα, είναι ιδανικό για καμένες εκτάσεις και την μετατροπή τους σε γόνιμα εδάφη και πάλι, ενώ η δέσμευση του άνθρακα στο χώμα προστατεύει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση.Τα πράσινα φύλλα και το κομμένο χορτάρι είναι πλούσια σε άζωτο υλικά και βοηθούν να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Επίσης μπορούμε να να χρησιμοποιήσουμε φύκια, άχυρο, ξερά φύλλα, φυλλόχωμα, κλπ.
Κατά την διάρκεια της πρώτης χρονιάς το ξύλο και οι μύκητες του ξύλου «τραβούν» πολύ άζωτο, μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον φύλλα ή να φυτεύουμε και φυτά που προσθέτουν άζωτο στο έδαφος όπως όσπρια.Στην συνέχεια το ξύλο θα αποσυντίθεται σιγά σιγά αποδεσμεύοντας το άζωτοαπελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά στο χώμα.
Ξύλα που λειτουργούν καλύτερα:Σκλήθρα, μήλο, λεύκα, σημύδα, cottonwood, σφενδάμος, δρυς, λεύκες, ιτιές.
Επίσης Κερασιά , κέδρος , άρκευθος, πουρνάρι ,ευκάλυπτος, πορτοκαλιά, πεύκο , έλατο ,ρείκι , μουριά
Πρέπει να αποφεύγονται η καρυδιά και όλα τα δένδρα με κόκκινους κορμούς.
Όσο πιο σκληρό είναι το ξύλο τόσο μεγαλύτερη ζωή θα έχει το σαμάρι που θα φτιάξετε.
Ξεκινήστε βάζοντας πάντα τα σκληρά ξύλα στη βάση του σαμαριού και προσθέστε τα πιο μαλακά στην κορυφή.συμπληρωματικά προτείνουμε την χρήση ατταπουλγίτη ή ζεόλιθου και ενεργών μικροοργανισμών (Ε.Μ.)
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Η Φυσική Καλλιέργεια βασίζεται σε μια φύση ελεύθερη από την ανθρώπινη παρέμβαση και μεσολάβηση.
Μοχθεί να επανορθώσει στη φύση τη ζημιά που προκάλεσε η ανθρώπινη γνώση και δράση και να αναστήσει μια ανθρωπότητα που είναι διαζευγμένη από το Θεό. Masanobu Fukuoka
Είναι μια μέθοδος γεωργίας όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα, δεν κάνουμε ζιζανιοκτονία, δεν βοτανίζουμε, δεν οργώνουμε τη γη με μηχανήματα. Και υπάρχει και μια Πέμπτη Αρχή, αν θες, αναφορικά με το οπωροφόρα:
Δεν τα κλαδεύουμε. Φυσικά, θα υποβαθμίζαμε τη φυσική καλλιέργεια αν την προσδιορίζαμε μόνο ως γεωργική μέθοδο.
Η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν κάποτε στο παρελθόν αδιαίρετες.
Η φυσική καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει θεό άνθρωπο και φύση.
Σήμερα η μέθοδος της φυσικής καλλιέργειας έχει φτάσει στην μέγιστή της σχεδόν απλότητα.
Δεν χρειάζεται δηλαδή ούτε να φυτεύουμε, ούτε να οργώνουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν καμιά εργασία.
Την περίοδο των βροχών, πριν τις φθινοπωρινές ή τις ανοιξιάτικες βροχές, κάνουμε ένα μεγάλο μείγμα σπόρων, κλασσικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά, τα τυλίγουμε με αργιλόχωμα για να τα προστατέψουμε από τα πουλιά και τα τρωκτικά, τα πετάμε στο έδαφος και μετά παρατηρούμε αυτό που μας διδάσκει η φύση: Κάθε φυτό θα βγει εκεί που είναι καλύτερα για αυτό. Δεν απαιτείται καμιά ανθρώπινη γνώση, καμιά τεχνολογία."

ΣΒΟΛΟΙ ΣΠΟΡΑΣ “βόμβες” γονιμότητας
Α)Επιλογή φυτών (βάζουμε μια μεγάλη γκάμα από ποικιλίες σπόρων που περιέχει από δασικά δέντρα ,οπωροφόρα δέντρα ,θάμνους , σιτηρά ,λαχανικά ,βότανα ,αρωματικά φυτά , τριφυλλάκια έρπον κτ.λ)
επιλέγουμε φυτά που στην φύση και στην ελεύθερη καλλιέργεια, δουλεύουν συνεργατικά, δηλαδή βοηθάει το ένα το άλλο.
Β)Επεξεργαζόμαστε τους σπόρους
Η επεξεργασία των σπόρων χρονολογείται από την αρχαιότητα.
Είναι η αρχική προστασία των νεαρών φυτών από ασθένειες και παράσιτα.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι ιδανικοί για την προστασία των σπόρων.
Οι σπόροι επωφελούνται από την ευεργετική δράσης των Ενεργών Μικροοργανισμών, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύσσουν:
Δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα.
Φυτρώνουν νωρίτερα.
Έχουν μεγαλύτερη βλαστική ικανότητα αναπτύσσονται ομοιόμορφα.
Η προετοιμασία τους γίνεται με απλό τρόπο, τους αφήνουμε το να μουλιάσουν σε διάλυμα ΕΜ με νερό σε αναλογία 1:100 .αναμιγνύοντας και 3 μέρη λεπτή πούδρα ζεόλιθο 0,05mm .
Για 20 λεπτά έως τρείς ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την σκληρότητα του σπόρου .
Για τους μικρούς σπόρους χρειαζόμαστε 20-30 λεπτά π.χ.( σινάπι,καρότα,τριφύλλι λουλούδια κλπ.)
Για μεσαίου μεγέθους σπόρους χρειαζόμαστε 30-60 λεπτά π.χ. ( δημητριακά ).
Για μεγάλους σπόρους χρειαζόμαστε 2-3 ώρες π.χ. (καλαμπόκι,πατάτες,κολοκύθα,φασόλια κλπ)
Στην συνέχεια τους στεγνώνουμε σε σκιερό μέρος.
Η επεξεργασία σπόρων για μεγάλες ποσότητες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια μπετονιέρα(χωρίς όμως τα αναδευτήρα μέσα). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε σπόρους & ΕΜ σε αναλογία 30% (300ml ΕΜ + 700ml νερού)
Χωρίς κανένα πρόβλημα μπορούμε να εφαρμόσουμε και δόση 1 λίτρου ΕΜ / 100 kg σπόρους (χωρίς την προσθήκη νερού)
Γ)Παρασκευή σβώλων
επιλογή χώματος
Χώμα (προτιμητέο το αργιλόχωμα ,), λόγω του ότι δεν είναι σαθρό, ξεραίνεται εύκολα διατηρώντας το σχήμα του, έτσι ώστε να κρατάει μέσα του τους σπόρους, ώσπου να έρθει η στιγμή που θα φυτρώσουν.
Αποφύγετε τον μπετονίτη σαν χώμα γιατί δεν βλασταίνουν
Παρασκευή σβώλων:
Κοσκίνισμα χώματος ώστε να φύγουν κυρίως οι πέτρες.
Για χειροποίητους σβώλους η αναλογία είναι 1 κούπα “επεξεργασμένους” σπόρους , 40 κούπες χώμα. Άλλοι βάζουν περίπου 1 κούπα σε 30 κούπες χώμα.
Εμπειρικά αναμειγνύουμε χώμα και σπόρους τόσο ώστε να μην φαίνονται οι σπόροι.
Ακόμα και αν το χώμα είναι περισσότερο από τις παραπάνω δοσολογίες δεν υπάρχει πρόβλημα.
Νερό ρίχνουμε τόσο, όσο να μπορούν να πλάθονται οι σβώλοι κρατώντας το σχήμα που τους δίνουμε.
μέσα στους σβόλους βάζουμε μεγάλη ποικιλία σπόρων ανοιχτού κώδικα
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες.
Αναμειγνύουμε και λίγες φυσικές ίνες ή τρίχες με μήκος έως 2 εκ. (όχι από κατσίκι ) ή άλλο υλικό που λειτουργεί ως συνεκτικός δεσμός ,προσθέτουμε κοπριά καλά χωνεμένη ή κόμποστ και μυκόριζες
Μετά ρίχνουμε τους σπόρους και αναδεύουμε προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό.
Ρίχνουμε Νερό τόσο, όσο να μπορούν να πλάθονται οι σβώλοι κρατώντας το σχήμα που τους δίνουμε.
Ζυμώνουμε το μίγμα πλάθουμε τους βόλους με τα χέρια.
Κάνουμε δοκιμή πλάθοντας μερικούς σβώλους από διαφορετικό χώμα και μετά το στέγνωμα τους βουτάμε στο νερό. Όσο πιο πολύ κρατήσουν χωρίς να διαλυθούν, τόσο το καλύτερο.
Πλάθουμε και μετά χτυπούμε καλά για να φύγει ο αέρας.
Αφού πλάσουμε τη ζύμη την κόβουμε σε σβώλους.
Τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και μετά τους τοποθετούμε σε τσουβάλια, και ειναι έτοιμοι για να τους σπείρουμε.
Διατηρούνται στεγνοί.
Εάν είναι καλής ποιότητας σβώλοι,διατηρούνται σε παλέτες σε ξηρό χώρο.
Καλό είναι να επιλέγουμε χώμα από τον τόπο που θα σπείρουμε να κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές και μόνο αν οι δοκιμές μας αποτύχουν και οι σβόλοι δεν είναι καλής ποιότητας τότε να φέρουμε αργιλόχωμα από αλλού για να κάνουμε τους σβόλους.
Τους σβόλους τους στεγνώνουμε στην σκιά (στεγνώνουν πιο γρήγορα ) ή στον ήλιο.

Με τον όρο οικοκοινότητες (ecovillages ή ecomunicipallities) εννοούμε κοινότητες που παρουσιάζουν λόγω της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής τους οργάνωσης (μεθόδους κατασκευής, λειτουργίας και των δηλωμένων τους στόχων) κάποια σημαντικά διαφοροποιά χαρακτηριστικά από το μέσο όρο Ανθρώπινων κοινοτήτων σε μία ευρύτερη περιοχή προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.
Η φιλοσοφία τέτοιων κοινοτήτων έχει διατυπωθεί ως ο αντίποδας πολλών χαρακτηριστικών μίας σύνθετης πραγματικότητας όπως αυτής της σημερινής μορφής του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη και του σύγχρονου καπιταλισμού.
Οι κάτοικοι τέτοιων κοινοτήτων έχουν συνειδητές θέσεις σε σχέση με την υπερκατανάλωση αγαθών, τη διατροφική και ενεργειακή αυτονομία, την τοπικότητα και την παγκοσμιότητα, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που αντάμωσαν συνειδητά, οραματιζόμενοι έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, γύρω από την επανασύνδεσή τους με τη φύση και με τους συνανθρώπους τους.
ΣΤΟΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΓΡΟ :
Με τον όρο οικοκοινότητα εννοούμε έναν πλήρως λειτουργικό οικισμό φτιαγμένο για την ανθρώπινη κλίμακα, στον οποίο οι δραστηριότητες είναι ακίνδυνα ενσωματωμένες στον φυσικό κόσμο, με τρόπο υποστηρικτικό προς την υγιή ανθρώπινη ανάπτυξη και με τρόπο που μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον στο μέλλον








Comments